Dark Mode Light Mode

Cum este facut vinul alb sec?

Cum este facut vinul alb sec Cum este facut vinul alb sec

Vinurile seci sunt cele care contin o cantitate foarte redusa de zahar, iar acestea se pot obtine din numeroase soiuri de struguri. In cazul vinurilor albe, cele mai populare soiuri intalnite sunt Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio si Riesling, acestea fiind excelente pentru numeroase ocazii, venind cu arome si parfumuri unice.

Chiar daca esti un impatimit al vinurilor sau doar un bautor ocazional, este bine de stiut cum se deosebeste un vin alb de celelalte si cum se produce.

Productia propriu zisa a vinului alb incepe prin fementarea sucului de struguri, proces in care drojdia consuma zaharul natural prezent in suc si il transforma in alcool. Daca se doreste obtinerea unui vin sec, atunci procesul de fermentantie continua pana la consumul total sau aproape total al zaharului.

Acest proces poate avea loc in butoaie din stejar sau in tank-uri din otel, acestea din urma fiind des intalnite pentru faptul ca sunt usor de intretinut si permit o controlare mai usoara a temperaturii de fermentare si a altor factori importanti.

Butoaiele din stejar sunt mai costisitoare si necesita o atentie mai mare la intretinere, insa pot aduce vinului gusturi si arome suplimentare. Vinul alb sec este popular in randul celor care isi doresc o bautura racoritoare, cu o aciditate de nivel mediu si care se potriveste cu numeroase preparate.

Ce este aciditatea

Vinurile au caracteristici care le definesc, fara indoiala, iar in cazul celui alb putem aminti de aciditatea ridicata, cea care confera gustul revigorant si care echilibreaza aromele. Vinurile seci au, de obicei, o aciditate mai mare decat cele dulci care, in general sunt mai siropoase.

Aciditatea poate fi influentata de mai multi factori, iar in acest sens putem aminti de diferiti factori precum soiul strugurilor, terroir-ul sau procesul de vinificatie. Vinurile obtinute din struguri cultivati in climatele reci au un nivel mai mare de aciditate decat cele obtinute din strugurii cultivati in climatele calduroase.

 Despre zaharul rezidual

Vinul alb sec este cel care contine putin zahar rezidual sau deloc. Zaharul rezidual este cel care ramane in vin in urma procesului de fermentare, de regula, mai putin de 10 grame pe litru in cazul vinului sec care este proaspat si usor de consumat. Totusi, in functie de procesul de vinificare, vinurile seci pot avea mai mult sau mai putin zahar.

Acestea sunt la mare cautare in randul celor care isi doresc un vin proaspat, racoritor, care sa nu fie dulce ca un vin de desert. In general aciditatea este ridicata, ceea ce face ca vinurile albe seci sa fie foarte versatile la capitolul asocieri culinare. Astfel, acestea pot fi servite alaturi de nenumarate preparate, in special fructe de mare, salate sau branzeturi.

Incearca un vin alb sec de la Budureasca daca iti doresti sa ai garantia calitatii, iar un bun exemplu in acest sens este Feteasca Alba din gama Budureasca Clasic. Acest soi de struguri autentic romanesc da viata unui vin care cucereste prin culoarea sa galben pai, avand un parfum proaspat de pere si piersici coapte.

Gustul este o adevarata placere si conduce catre persistenta si un nivel proaspat de aciditate. Find unul dintre vinurile albe versatile, se poate servi alaturi de diverite preparate, in special cele din peste, pui, salate, branzeturi proaspete si nu numai.

Pentru a-si etala toate calitatile, se recomanda consumul vinului Feteasca Alba din gama Budureasca Clasic la o temperatura de 10 – 12 grade. Acesta este doar un exemplu de vin de inalta calitate ce merita descoperit, insa pe restul te lasam pe tine sa le alegi si apoi poti impartasi cu noi care este preferatul tau!

Previous Post
Cum să îți alegi un apartament în bucurești: ghidul tău pas cu pas

Cum să îți alegi un apartament în bucurești: ghidul tău pas cu pas

Next Post
Ce Se Întâmplă Atunci Când Nu Ai un Somn de Calitate: Efectele Negative Asupra Sănătății și Stării de Bine

Ce Se Întâmplă Atunci Când Nu Ai un Somn de Calitate: Efectele Negative Asupra Sănătății și Stării de Bine